Några praktiska tips och råd

Nya krav på LED lampor

 Från den 1 september 2013 börjar nya krav för LED- och reflektorlampor att gälla vilket innebär att det sämsta kvaliteterna försvinner från marknaden. Låg energianvändning är ett av de nya kraven, och andra handlar om lampans livslängd, dvs.att den ska hålla många tändningar och släckningar och att den skall återge färger på ett bra sätt.

Det nya kraven skall göra det lättare för konsumenterna  att köpa energieffektiva lampor. Energimärkningen utökas till A++ vilket gör att de mer påtagligt energieffektiva alternativen kommer högre upp i den gröna skalan.

Fördjupad information och en mobilapp ”Lampguiden” går att finna hos Energimyndigheten,

www.energimyndigheten.se

 

Gratis hemsida för föreningen

Företaget Cityblock Development AB har tagit fram är en praktisk tjänst som de kallar egrannar, med adress www.egrannar.se.  Företaget erbjuder gratis hemsida med möjlighet till inloggning för medlemmarna. Hemsidan har flera funktioner som gör det smidigare att bo i bostadsrätt, bland annat bokning av tvättstuga, bastu och andra eventuella gemensamma resurser i föreningen.  

Spara på dyrt vatten

Att spara vatten innebär att man kan minska energikonsumtionen och därmed bidra till en mer positiv miljöpåverkan. Marknaden erbjuder en rad olika produkter som kan spara vattenförbrukningen. Ett sådant företag är Elless Water Saving system AB (Elless) som erbjuder en rad vattenbesparande produkter, se www.elless.com. Genom att byta ”perlatorer” och duschar på befintliga blandare och sparduschar sparar man mer vatten och energi än vid helt byte till energieffektiva blandare. Med enkla åtgärder kan man enligt Elless förvandlar vilken köks-/och tvättställsblandare som helst till motsvarande energiklass A-B.

Sparfunktionen av vatten erhålls genom att man ökar vattenhastigheten och blandar in luft redan vid låga flöden. Det innebär att man sköljer med 30 – 50% mindre vattenflöde utan att vattenstrålens tryck- och sköljegenskaper försämras. Sparstrålsamlaren monteras enkelt på befintlig blandare.